"Η τροφή μας πρέπει να είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας η τροφή μας "

                                                                                               Ιπποκράτης 460-360 π.Χ

Στις μέρες μας οι καταναλωτές δίνουν μεγάλη προσοχή στα τρόφιμα που αγοράζουν γιατί οι επιπτώσεις τους στην υγεία μπορεί να είναι είτε ευεργετικές είτε επιζήμιες. Το ελαιόλαδο περιέχει μια σειρά από συστατικά που είναι πολύ ευεργετικά για τις περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ειδικότερα:

  • Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 60-80% ελαϊκό οξύ
  • Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα ~14%
  • Περιέχει περίπου το 10% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε σε κάθε κουταλιά της σούπας
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σκουαλένιο, που ρυθμίζει ενεργά τον μεταβολισμό
  • Περιέχει στερόλες που εμποδίζουν την αφομοίωση της χοληστερίνης και χαμηλώνουν τη στάθμη της στο αίμα
  • Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98%  ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η απορρόφηση των   λιποδιαλυτών βιταμινών του
  • Έχει αποδειχτεί ότι μόνο το λίπος του μητρικού γάλακτος αφομοιώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά (π.χ. πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, καροτένια κ.α.). Οι φαινόλες χρησιμοποιούνται από τη φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή αντιφλεγμονοδών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν προστατευτικά απέναντι στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Εδώ πρέπει να προσεχθεί ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες  βρίσκονται μόνο στο παρθένο και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

Διαβάζοντας τη γεύση και την ποιότητα στο μπουκάλι..

Στις μέρες μας οι καταναλωτές δίνουν μεγάλη προσοχή στα τρόφιμα που αγοράζουν γιατί οι επιπτώσεις τους στην υγεία μπορεί να είναι είτε ευεργετικές είτε επιζήμιες. Το ελαιόλαδο περιέχει μια σειρά από συστατικά που είναι πολύ ευεργετικά για τις περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο «εξαιρετικά παρθένο» πρέπει να πληροί και τις τέσσερις παρακάτω προϋποθέσεις:

Οξύτητα

Αριθμός υπεροξειδίων

Απορρόφηση στο υπεριώδες (Κ232, Κ270, ΔΚ)

Οργανοληπτική αξιολόγηση